lørdag 19. februar 2011

Årsrapport 2010



ÅRSRAPPORT FRA HAUGALANDET LOKALLAG
 2010

Voksne for Barn er en ideell medlemsorganisasjon som arbeider for barn og unges psykiske helse. Organisasjonen ble stiftet i 1960 under navnet Mental Barnehjelp. 1996 skiftet organisasjonen navn til Organisasjonen Voksne for Barn.
Voksne for Barn er opptatt av at barn og unges interesser synliggjøres og at barn og unges psykiske helse ivaretas. Vi arbeider for at alle barn og unge i Norge skal få en omsorgsfull oppvekst preget av trygghet og trivsel.

I januar 2010 ble lokallaget Voksne for Barn Haugaland Lokallag etablert av flere ildsjeler på Haugalandet. Første medlemsmøte ble avholdt 04. februar hvor 15 aktive medlemmer deltok
og et interimsstyre ble dannet. Felles for engasjementet til medlemmene var behovet for å styrke barn og unges stemme på Haugalandet, både i hjelpeapparatet, lokalmiljøet og hos beslutningstakere i kommunene. Lokallaget har aktive medlemmer som har egen erfaring og bekymringer for skjevutviklingen blant barn og unge på Haugalandet. Flere av medlemmene arbeider innen psykisk helse og omsorg, som berører barn og unge på i vårt distrikt.

I løpet av dette første året har medlemsmassen på Haugalandet økt fra 16 privat medlemmer i desember 2009 til ca. 90 i desember 2010. Bedriftsmedlemsmassen har økt fra 20 til 24 bedrifter.
Lokallaget opprettet sin egen gruppe side på Facebook januar 2010.
·         I desember 2010 var det 1600 tilhengere.
·         I tillegg opprettet vi en venneside på Facebook i oktober, med 1400 venner ved utgangen i desember.

MØTEVIRKSOMHET
I 2010 ble der avholdt 4 styremøter, 2 medlemsmøter og 5 arbeidsgruppemøter. Det har vært mange planleggingsmøter mellom arbeidsgruppene, både i forhold til tilrettelegging av aktiviteter som er avholdt, opplæring i forhold til organisasjonen og drift av kontoret.
I tillegg har det vært jevnlig møtevirksomhet opp mot potensielle samarbeidspartnere, både offentlige, ideelle organisasjoner og private bedrifter.

AKTIVITETER
På temadagen ”I hode på en tenåring”, som lokallaget arrangerte for foreldre den 10. juni, deltok rundt 200 tenåringsforeldre på høyskolen Stord Haugesund.  Samme dag deltok 80 fagfolk på fagseminaret i Skjold Arena som ble avholdt samme dag.  Her var blant annet ansatte fra barnevern, skole, politi og advokat representert. Dette viste et klart signal om at lokallaget hadde truffet kjernen i et etterlengtet tema.

På bakgrunn av stor interesse fra foreldre som deltok denne dagen, satte lokallaget seg som mål å starte opp foreldresamtalegrupper. Etter kartlegging og forsamtaler i desember, ble det satt i gang 2 grupper med 8 i hver gruppe. I hver gruppe møter 2 aktive medlemmer fra lokallaget som ledere. Gruppene møtes 6 ganger, med oppstart januar 2011.

 ”Å kunne bry seg sammen i et fellesskap” er målet til gruppen.  Hjelpe hverandre å lære og å øke hverandres kunnskap som forelder og oppdrager. Hensikten er at foreldre skal kunne dele og utveksle sin erfaringskompetanse på det å være tenåringsforeldre, samt å kunne bygge opp nettverk
til hverandre. Lokallaget har og samarbeid med flere aktører som blir invitert inn i gruppene, deriblant representanter fra forebyggende gruppe i politiet og Familievernkontoret.

Foreldre tilbakemelder at når barna starter på ungdomskolen så "forsvinner" de "naturlige" arenaene til samtaler og treff bort.  Gruppetilbudet er, slik lokallaget og deltakerne har forstått det, et gruppetilbud som ikke har vært prøvd ut på Haugalandet tidligere.

Lokallaget har dette året bistått flere individuelle henvendelser for å veilede dem inn i det offentlige hjelpeapparatet. I enkelte saker har lokallaget vært med som moralsk støtte for brukere i møte med det offentlige hjelpeapparat. Lokallaget har også bistått et par henvendelser der ungdom ønsker en uavhengig talsperson for dem i barnefordelingskonflikter.

POLITISK AKTIVITET
Lokallaget har jobbet aktivt på et sosialpolitisk plan med å fremme saker ovenfor politikere, lokalt og nasjonalt.

I møte med Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken 5. februar, ble følgende saker lagt fram:
·         Svært mange foreldre føler seg ekskludert når de søker hjelp, til tross for at de både er ressurssterke og viser ydmykhet overfor barnas behov og utfordringer.
·         Det er ønskelig at det nå etableres et Barne- og ungdomspanel, som Kvinnepanelet, hvor både barn og voksne med ekspertise og erfaringer kan rette fokus mot barn- og unges  utfordringer.
·         Skilsmissebarn må få sin egen talsperson.
·          Pårørende-guide.
·         For å sette barns rettssikkerhet på dagsorden nasjonalt må det arrangeres en konferanse som kan gi et nasjonalt løft, med lokalt tilpassede tiltak.
·         Tilsynsførerordningen ble sterkt fremhevet som en ordning som pr. dags dato ikke fungerer, å kvalitetssikre barn og unges rettsikkerhet. Noe revisjonsrapporten om det kommunale barnevernet som kontrollutvalget bestilte i kjølvannet av tortursaken viste. Den avslørte at barnevernet i Haugesund ikke klarer å gjennomføre tiltaks- og omsorgsplaner, eller følge opp fosterhjemmene.

Lokallaget tok i etterkant av møtet med statsråden initiativ til et møte med stortingsrepresentantene Bent Høie, Arve Kambe og Solveig Horne som ble avholdt på Gamle Slakthuset den 6. april. Her ble ”tiltakspakken” som ble lagt frem for Barne- og likestillingsministeren presentert på et lokalt plan. I tillegg fremmet lokallaget behov for et akutt mottaksapparat på Haugalandet, da utfordringer og problemer ikke kommer til bestilt time.

Det skal også nevnes at Lokallaget har gitt innspill i mange ulike forum, som bl.a. talerør ut i media i forhold til saken om nedlegging av Solstrand Barnevernsenter.
Lokallaget har hatt kontakt, og gitt innspill tverrpolitisk til lokale politikere som legger frem saker i bystyret, samt innspill til stortingspolitikere som har tatt sakene opp til høring i Stortinget. Vi har
også fremmet forslag til organisasjonen VfB sentralt og andre frivillige organisasjoner som landsforeningen for Barnevernsbarn og Rogaland fosterhjemsforening.

MARKEDSFØRING, PRESENTASJON OG REKRUTTERING/VERVING AV NYE MEDLEMMER
Lokallaget har hele tiden jobbet med å få flere med på laget – både medlemmer og samarbeidspartnere.

Aktiviteten i 2010 har i stor grad vært sentrert omkring lokallagsbygging i form av verving av medlemmer, i tillegg til å opprette samarbeidspartnere i det lokale næringsmiljøet og andre organisasjoner. Dialog og samarbeid med det lokale kommunale og statlige barnevern, har vært et  viktig satsingsområde.  Representasjon på ulike relevante konferanser, blant annet Rusdagen i regi av Helse Fonna. Lokallaget har i løpet av året vært aktive i media, både i lokalavisene og deltatt i flere debatter om barn og unges psykiske helse på lokal TV.

KONTORDRIFT
Voksne for barn er en seriøs og stor kunnskapsorganisasjon i Norge, som er blitt lyttet til i det offentlige rom i 50 år. Det er blitt jobbet med å bygge opp et bærekraftig lokallag. For å få til det har det vært ønskelig å kunne finansiere en møteplass/kontorlokale, som er delvis bemannet med sekretær og fagkoordinator. I tillegg til all frivillig innsats som legges ned.  
Lokallaget har så langt klart å få plass til en ”kontorbase” i samarbeid med Tysvær Frivillighetssentral på Aksdal hver onsdag fra kl. 10.00-15.00. Kontoret betjenes av frivillige. Lokallaget har anskaffet seg egen telefon som publikum kan henvende seg på.

STØTTE OG MIDLER
Lokallaget reiser ut på forenings- og bedriftsbesøk for å presentere organisasjonen. All medlemskontingent i Voksne for barn betales direkte inn til hovedorganisasjonen. Lokallaget kan gjennom konkrete aktiviteter søke om å få tilskudd fra hovedorganisasjonen, og slik få inntektene fra medlemsavgiften inn i lokallaget. Vi kan imidlertid ikke søke midler til drift, det må vi klare å finansiere på andre måter. Så det jobbes hele tiden med å søke etter samarbeidspartnere som vil bidra med større beløp slik at lokallaget kan etablere egne lokaler for aktivitetene sine og sikre stabil bemanning. Det vil gjøre lokallaget mer tilgjengelige for unge og foreldre som trenger en samtale, der vi kan tilby en base for foreldresamtalegruppene, gi de frivillige en samlingsplass og utstilling av informasjonsmateriell.

Lokallaget har i år fått støtte og midler fra Losje Vesterhav, Haugaland kraft, Coop Obs, anonyme givere og SR bank 1.

Det har blitt jobbet med å få til dialog med flere potensielle medspillere, både innen næringsliv og ideelle organisasjoner hvor de kan være med og bidra til at barn og unge får de oppvekstvilkårene de har rett på.

Det er stor interesse for aktivitetene og lokallaget får stadig høre at dette er noe barn, unge  og lokalsamfunnet har behov for.  

Det jobbes aktivt med å få rekruttert og skolert flere talspersoner på Haugalandet.

Lokallaget ble ledet av Annett Helvik og Elin Netland.  Høsten 2010 fratrådte Annett Helvik som lokallagsleder grunnet politiske verv i lokalsamfunnet. 
Enkelte styremedlemmer fikk endringer i jobbsituasjon og sykdom og ba om avløsning. Elin Netland gikk inn som lokallagskoordinator fra høsten og frem til årsmøtet 2011 hvor ny leder vil bli valgt.

Andre aktive medlemmer har inntatt noen av styremedlemmens roller v/deres fravær. Flere av dem ønsker å stille til valg til årsmøtet 2011.

Interrimstyre for inneværende år har bestått av:
Leder: Annett Helvik
Nestleder/sekretær: Elin Netland
Kasserer: Harald Borgø
Styremedlem: Anne Grete Solli
Styremedlem: Arthur Halseid
Styremedlem: Tone Ekrene
Vara: Anne Marie Webster
Vara: Trine F Hope


Vennlig hilsen

Voksne for Barn,
Haugalandet lokallag    

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar